Sebastian Vettel FAN Page
 

Toro Rosso

A második Formula1 istálló a Toro Rosso

A Scuderia Toro Rosso Forma 1 csapat 50/50 százalékban a Red Bull és a híres oszták autóversenyző Gerhard Berger tulajdona. A csapat ebben a felállásban 2006-ban mutatkozott be először a száguldó cirkusz világában. A Scuderia Toro Rosso a Red Bull Racing Team "testvércsapata", amelynek fő célja a fiatal tehetségek támogatása, akik később a Red Bull Racing Team csapatában kaphatnak helyet.

Scuderia Toro Rosso Team

Scuderia Toro Rosso TeamA Toro Rosso csapatot a Red Bull hozta létre a Minardi felvásárlásával a 2005 évben. A 2007-es évben a csapat a Ferrari V8 erőforrását használja autóiban. A Scuderia Toro Rosso főnöke Franz Tost, aki a BMW motorsport diviziójából került a csapathoz.

A Minardi 1985-től 2005-ig volt jelen a Forma 1 kavalkádjában és nagy népszerűségnek örvendett, sok szurkolót sikerült maguk mőgé állítani, mindazok ellenére, hogy a legkevésbé versenyképes istállóként atrtották számon, amely igen alacsony költségvetésből gazdálkodhatott. A tulajdonos Paul Stoddart nem kevesebb mint 41 vételi ajánlatott kapott csapatára, azonban kivárta azt az ajánlattevőt, akiben meglátta, hogy a csapat továbbfejlődését tudja biztosítani és fenttartja a régi Olasz hagyományokat jövőben is. Mindezeket kökeményen a szerződésbe véve a Red Bull a Minardi megvásárlása után, kénytelen volt megtartani a Faenzai székhelyet legalább a 2007-es szezon végéig.

Gerhard BergerHabár a Red Bull nem használja többet a Minardi nevet marketing szempontok miatt, az új név mégis olaszosan cseng megtartva az Itáliai örökséget. Az eredetileg Squadra Toro Rosso nevet amelyben a squadra olaszul futballcsapatot jelent, később megváltoztatták Scuderia Toro Rossora, amivel a Minardi szurkolók rosszallását sikerült is kiváltani olyannyira, hogy 15 000 aláírást gyűjtöttek össze a név megtartása mellet.

Vitantonio Liuzzi, Scott Speed és Neel Jani tesztvezető alkották a kezdőcsapatot 2006-ban. Liuzzi a Red Bull csapatnál versenyzett még a 2005-ös évben. Speed a Red Bull felfedezettje Amerikából. Jani a Sauber Petronas teszpilótája volt 2004-ben.

Scuderia Toro Rosso Team CarA 2006-os versenyautó a 2005-ös Red Bull karosszéria, az RB1 módosított változata. Több csapat is úgy gondolta ezzel megsértették az akkori Concorde egyezményt, miszerint mindenkinek saját fejlesztésű autóval kell indulnia. A Toro Rosso akkor arra hivatkozott, miszerint a karosszéria 2004-es Jaguar Racing fejlesztés, melyet a Red Bull átvett, igy a szerzői jogok a Ford Motor Company-t, a Jaguar Racing anyavállalatát illetik meg, melyet ezúton vett át a Toro Rosso.

A csapat a Minardi által átalakított és újratervezett Cosworth 3.0l V10 motort használta kezdeti erőforrásnak. Ezzel az engedménnyel lehetősége nyílt a kis költségvetésű csapatnak megúsznia egy új V8-as motor kifejlesztését, amelyet 2006-os szabályzatban irtak elő. Azonban ez a helyzet nem volt tartható sokáig, mivel az előmenetel érdekében a vetélytársak belekezdtek az új V8-as erőforrások megtervezéséhez, amely 20 000-es fordulatszámon még több erőt képes kipréselni magából.

Scuderia Toro Rosso Team CarA 2007-es szezonra a Toro Rosso a Ferrari 056 V8-as motort helyezte az autóba. Február 13-án mutatták be az STR2 karosszériát. Gerhard Berger újra igazolta Vitantonió Liuzzit és Scott Speedet is a csapathoz. A csapat bejelenti új technikai igazgatóját Giorgio Ascanellit, aki Alex Hitzingert váltja Április 2.-án.

A 2007-es évet nagyon gyengén kezdi a Toro Rosso, folyamatosan techikai hibákkal kell küzdeniük. A 2007-es Europai Grand Pix során vitás körülmények között megválnak Scott Speedtől, s helyére a BMW Sauber tesztpilótája - na ki ? - Sebastian Vettel érkezik, akit 2008 év végéig leigazolnak. 2007 Augusztus 10.-én bejelentik, hogy Vitantonió Liuzzi helyett Sebastien Boudais a jelenlegi Champ Car bajnok lesz Sebastian Vettel mellett a csapat második pilótája.

Scuderia Toro Rosso Team Car

Hogy jobban elmerülhess a témában itt találhatod a Minardi történetének részletes anyagát magyar nyelven:

Folytatás a Red Bullnál >>>

[ Kezdőlap ] :: [ Sebastian Vettel ] :: [ Csapat ] :: [ Fórum ] :: [ Képek ] :: [ Linkek ] :: [ Linkpartnerek ] :: [ Impresszum ]
Copyright 2007 [ webdesign by Netmax ] [ablak]