Sebastian Vettel FAN Page
 

Sebastian Vettel

Sebastian VettelSebastian Vettel (született 1987 Július 3-án) német autóversenyző. Jelenleg (2007.10.10.) a Scuderia Toro Rosso csapat pilótája Vitantonio Liuzzi mellett, Scott Speedet váltva a csapatnál 2007 Július 31-én.
A BMW Sauber harmadik tesztplilótája a 2006-os Török Nagydíj óta. A Török Nagydíj pénteki szabadedzésén lehetőséget kapott a pályahasználatra ezzel megkezdve Forma 1-es pályafutását. A 2007 Szeptember 30-i Japán Nagydíjon elindulva (ahol sokáig a 3. helyen autózott azon az emlékezetes esős napon) íródott a neve a Forma 1 történelemkönyvébe, mint minden idők legfiatalabb Forma 1 pilótája a maga 19 évével és 53 napjával aki az élre tudott kerülni és több körön át az első pozícióban volt. (Mike Thackwell volt a legfiatalabb pilóta aki befejezett egy teljes bajnokságot, Nico Rosberg a legfiatalabb F1 tesztpilóta.)

Sebastian Vettel karriertörténete

Junior Sorozat

Sebastian Vettel in the Gokart...Sebastian Vettel 1995-ben kezdett el gokartozni, ahol számos győzelmet aratott. 2003-ban egy kategóriát továbblépve, majd 2004-ban a Német Formula BMW bajnokságban 20 versenyből 18-at megnyert.

2005-ben az ASL Mucke Motorsport szineiben indul a Formula 3 Euroseries bajnokságon. Az 5. helyet szerzi meg 64 ponttal és elnyeri az év újonca címet. Nem nyert meg minden versenyt, mint ahogy Lewis Hamilton uralta a bajnokságok akkori időszakát de ennek ellenére szeptember 27-én tesztelhette a Williams FW27 Forma 1-es autóját, amely autó később komoly sikereket hozott a BMW-nek. Ezt követően a BMW Sauber csapat hivatalos tesztpilótája lett.

Sebastian Vettel in the World Series by Renault2006-ban Vettel befejezi felfutó pályafutását a F3 Euroseries bajnokságban Paul di Resta mögött ahol második helyen végez. Ezután mutatkozik be a World Series by Renault sorozatban Misanoban, ahol győz, miután Pastor Maldonadot diszkvalifikálják.
A következő versenyen Spa-Francorchamps-ban majdnem elvesziti az egyik ujját a repülő roncsok miatt egy balesetben, így néhány hét kényszerpihenőre kéne sorra kerülnie. Azonban saját döntésére már a következő hétvégén elindul az Ultimate Masters F3 bajnokságon Zandorfban, ahol a 6. helyen végez. A 3. leggyorsabb kört teljesíti Frederic Vasseur az ASM csapatfőnök nem kis meglepetésére.

Forma 1

Sebastian Vettel Petronas helmetSebastian Vettel 2006-ban a Török Nagydíjon lett a BMW Sauber istálló harmadik tesztpilótája, amikor Robert Kubica váltotta Jacques Villeneuvet a 2006-os Magyar Nagydíjon a csapatnál. Vettel élve a lehetőséggel, remek benyomást tett a pénteki szabadedzésen, ahol a leggyorsabb köridőt teljesítette. Miután a 2006-os Olasz nagydíjon is hasonló eredményeket ért el 2007-ben hivatalosan is csatlakozott a BMW Sauber istállóhoz, miközben a World Series by Renault sorozatban is versenyez, ahol a Nürburgringi pályán megszerzi első győzelmét és vezeti a bajnokságot.

Sebastian Vettel at the Toro Rosso TeamA BMW pilóta Robert Kubica súlyos Kanadai balesete következtében a soron következő Amerikai Nagydíjon már Vettel ül a BMW Sauber autóban, ahol a 7. rajtpozíció megszerzése után a 8. helyen végez. 2007 Július 31.én a BMW engedélyezi Sebastian Vettelnek, hogy csatlakozzon a Red Bull Scuderia Toro Rosso csapatához, felváltva Scott Speed-et a magyarországi Hungaroring Nagydíjon. Körülbelül 165.000 dollárt kap ha befelyezi a szezont a Toro Rossonál. Hamarosan bejelentik, hogy Vettel a teljes 2008-as évre szerződést kap a Toro Rosso csapatától.

Scott Speed and his car...A Red Bull csapata a 2008-as év teljesítményétől függően már tervezi a 2009-es évre is meghosszabbítani Vettel szerződését. Vettel legnagyobb csalódása a 2007-es évben a Japán Nagydíjon okozott balesete volt, ahol a 3.helyen autózva a biztonsági autó mögött a rendkívül vizes pályán Lewis Hamilton hirtelen fékezése után, már nem tudott lelassítani és belehajtott Mark Webber (szintén Red Bull szinekben) autójába, miután mindketten kiállni kényszerültek a dobogós helyekről.

Sebastian Vettel a Kinai nagydíjonAzonban már a következő - a Kinai Nagydíjon - kárpótolta csapatát, s habár egy büntetést követően csak a 17. rajtpozícióból tudott elindulni, 4. (!) helyen végzett a versenyen. Ez volt a csapatának (az előd Minardit is beleértve) a legjobb pozíciója az 1993-as fennállása óta. Csapattársa Vitantonio Liuzzi ezen a versenyen a 6. helyet érte el a másik Toro Rosso autóval.

Eddigi helyezések a Forma 1-ben

Év Csapat 7 11 12 13 14 15 16 17 18 WDC Pontok
  2006 BMW Sauber
F1 Team
MON
FRA
GER
HUN
TUR
TD
ITA
TD
CHN
TD
JPN
TD
BRA
TD
- -  
  2007 BMW Sauber
F1 Team
USA
8
14th* 6*  
Scuderia
Toro Rosso
HUN
16
TUR
19
ITA
18
BEL
Ret
JPN
Ret
CHN
4
BRA
BRA
Ret

Sebastian Vettel eddigi karrierje címszavakban

 • 1995-től, 8 éves korától gokartozik

2001: a Gokart éve 14 éves korában

 • Európai Junior Gokart Bajnokság győztese;
 • Német Junior Gokart Bajnokság győztese;
 • Monaco Junior Gokart kupagyőztes;
 • Paris-Bercy Gokartgyőztes

2002: Gokart Europabajnokság 15 évesen

 • Gokart - Európabajnokság ICA Senior 6. helyezett

2003: Formula BMW ADAC

 • Formula BMW ADAC Bajnokság 2. helyezett;
 • rookie champion bajnok

2004: Folytatódik a a Formula BMW ADAC sikersorozat

 • Formula BMW ADAC Bajnokság 1. helyezett;
  20 versenyből 18 győzelem, 15 pole positions,
  16 leggyorsabb kör

2005: A Formula 2 éve

 • Formula 3 Euro Sorozat 5. helyezett;
 • rookie champion, 6 dobogós helyezés

2006: A Forma 1 nyitány

 • Tesztvezető a BMW Sauber Formula 3 Euro és a Formula 1 csapatánál;
 • Formula 3 Euro Sorozat 2. helyezés, 3 győzelem;
 • 2 helyzés a Formula 1 teszten a BMW-vel Jerezben;
 • A Török nagydíjon a pénteki tesztvezetésen lehetőséget kap a BMW Sauber F1 csapatánál.

2007: Az első igazi Forma 1 bemutatkozás, Toro Rosso

 • Az USA GP-n a BMW Sauber F1 csapatánál 8. helyen végezve megszerzi az első világbajnoki pontját;
 • A Magyar Nagydíjon csatlakozik a Toro Rossó csapatához;
 • Sokáig a 3. helyen a Japán nagydíjon;
 • 4. helyezés a Toro Rossóval a Kínai nagydíjon

2008: Az első Forma 1 nagydíj győzelem

 • 2008.09.14.-én Monzában egy esős versenyen megnyeri élete első versenyét, amely rajt-cél győzelem, hiszen előző napon már a POLE POZICIÓBA (!) kvalifikálta a Toro Rosso-t.

 

[ Kezdőlap ] :: [ Sebastian Vettel ] :: [ Csapat ] :: [ Fórum ] :: [ Képek ] :: [ Linkek ] :: [ Linkpartnerek ] :: [ Impresszum ]
Copyright 2007 [ webdesign by Netmax ] [ablak]